3. Credit Card krediet

3. Credit Card krediet

 

Creditcards, ook wel krediet kaarten genoemd, zijn zoals de naam al zegt, een vorm van kortetermijn krediet die men makkelijk kan opnemen. Krediet via credit cards wordt vaak gebruikt voor kleinere comsumptieve bestedingen zoals tijdens het winkelen of uit eten gaan. Pas op het moment dat u iets koopt met een credit card ontstaat er automatisch een krediet.

In feite is een credit card eigenlijk ook een vorm van een doorlopende lening omdat u ten allen tijde een krediet kan opnemen en aflossen. Om deze reden liggen de rentepercentages over het algemeen tussen de 10-15% op jaarbasis. Maar wat wel bij veel credit cards het geval is, is dat je geen rente betaald als u binnen 2 weken na de aankoop het geld op de rekening van uw credit card stort. Als u een goedkope auto/occasion wil kopen kan een credit card handig zijn want het is in feite een autofinanciering zonder BKR toetsing waarbij u weinig krediet hoeft op te nemen voor de aanschaf van uw ‘nieuwe auto’. Indien u ook nieuwsgierig bent naar andere financieringsvormen voor auo’s, dan raad ik u aan ook eens te kijken of huurkoop of financial leasing iets voor u is. Indien u een positief saldo op uw credit card heeft staan, betaald u geen rente maar ontvangt u rente (ca 2-3% op jaarbasis).

U kunt credit cards aanvragen bij uw lokale bank, bij grote credit card maatschappijen zoals VISA, Mastercard en American Express of via een vereniging als de ANWB. Kortom bijna elke organisatie heeft een eigen credit card (die via een grote credit card maatschappij word aangemaakt). Credit cards zijn relatief makkelijk aan te vragen en hebben vaak een jaarlijkse bijdrage van ca 10-15 euro.

Creditcards hebben ook voordelen boven de reguliere pinpas bij het doen van grote aankopen omdat deze vaak zijn verzekerd tegen diefstal (natuurlijk met een bepaald bedrag eigen risico) en in het buitenland kunt u op heel veel plaatsen (winkels, restaurants, etc) betalen met een credit card, waar je met je reguliere bankpas slechts enkel uit een geldautomaat (ATM) geld kan opnemen.

Andere voordelen van het hebben van een credit card naast een reguliere pinpas is dat internetaankopen zoals via Amazon.com makkelijker te betalen zijn met credit card dan met een normale bankpas (waar men via internetbankieren een internationale betaling moet doen dat veel duurder is). Om deze redenen hebben veel mensen naast een bankpas ook een credit card.

 

Kenmerken van een credit card:

Geschikt voor kleine aankopen (winkelen, uitgaan, online shoppen)
Korte termijn krediet (vaak korter dan een jaar)
Geen vaste looptijd
Vaste rentepercentage (voor lenen)
Veel voordelen boven reguliere pinpas (aankopen verzekerd en makkelijker in buitenland)
U ontvangt rente indien u een positief saldo heeft (net als een spaarrekening)
Geen onderpand nodig
Relatief hogere rentepercentage (tussen 10-20% op jaarbasis)
Vaak 2 weken na aankoop renteloze periode (indien daarna direct betaald wordt)

 

Overzicht van alle soorten leningen:

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Credit card krediet
Mini lening
Auto lening
Leasen
Financiële leasing
Operationele leasing
Hypotheken

Related Articles:
Minileningen regelgeving
Waarom een (mini-) lening?
Studentenleningen – Waarom studenten lenen?
Goedkope lening afsluiten – stappenplan
Studentenlening: Tips om het snel en makkelijk af te lossen!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!