Hoe een groene lening werkt

Hoe een groene lening werkt

Groene lening

Een groene lening is bedoeld om het bewustzijn van het milieu te verhogen. Groen lenen – officieel de Regeling Groenprojecten van het ministerie VROM – werd in het tweede kwartaal van 2010 stukken eenvoudiger gemaakt. Een groene lening maakt het mogelijk voor maximaal 10 jaar tot een beperkt bedrag ‘groen’ te lenen. Hoeveel er groen geleend kan worden hangt af van het investeringsdoel.

Groenfondsen
Reguliere banken financieren groene leningen uit zogeheten groenfondsen.

Belastingvoordeel
Particulieren beleggen hun geld in de groenfondsen om hun steun te leveren aan de verbetering van het milieu. Hoewel de spaarders circa 1% minder rente ontvangen over hun beleggingsgeld, ontvangen zij wel een belastingvoordeel van de Overheid ter stimulatie.

Projecten
Het aantal projecten dat in aanmerking komt voor een groene lening is nog altijd zeer beperkt. Tevens zal een corporatie of huizenbezitter aan bepaalde eisen moeten voldoen betreft duurzaamheid om een groenverklaring van het ministerie van VROM te ontvangen.

Investeringen
Dankzij groene leningen kunnen corporaties die zich inzetten voor duurzaamheid en energiebesparing goedkoop lenen voor zowel nieuwbouwwoningen als oude woningen. Ook kan een groene lening aantrekkelijk zijn voor herbestemming van kantoorpanden.

Groene lening vs Energie-Investeringsaftrek (EIA)
Aan de hand van een groene lening kan er op een interessante manier geïnvesteerd worden in energiebesparende en duurzame projecten.

Ten opzichte van de Energie-Investeringsaftrek, wordt er van tevoren al geprofiteerd van de voordelen van groen geld lenen.

Vennootschapsbelasting
De EIA biedt pas fiscale voordelen nadat een besparend project is afgerond. Door deze aftrek te benutten, betaalt een corporatie minder vennootschapsbelasting over haar investeringen in energiebesparende projecten.

Comments are closed.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!